D.O. Penedès i D.O. Tarragona

L’arc de Berà delimita dues de les 5 Denominacions d’Origen que podem trobar a la Costa Daurada. Cap al nord, i fins al pont del diable de Martorell hi trobem la D.O. Penedès, que abraça les comarques de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf i una part del Baix Llobregat i del Tarragonès.

Cap al sud, s’hi troba la D.O. Tarragona, que es situa a les comarques de l’Alt i Baix Camp, la Ribera d’Ebre i el Tarragonès.

D.O. Penedès

La D.O. Penedès es troba en un territori vitivinícola on hi abunda el paisatge de la vinya, treballat des d’antic pels ibers, fa més de 2000 anys.

Hi predominen les explotacions petites i mitjanes i destaca encara una altra característica definitòria del Penedès, la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes, sent responsables del producte des de l´inici del llarg procés fins al final. Aquesta cura i seguiment personalitzat que fan els viticultors dels seus propis vins, des de la vinya, es noten en el resultat final.

Les varietats blanques més importants són el Xarel·lo, el Macabeu, la Parellada i el Chardonnay; i les negres són el Cabernet sauvignon, l’Ull de llebre, el Merlot, la Garnatxa i la Carinyena.

Els vins blancs representen la producció més important i són lleugers, amb poc cos, alegres i amb gustos de fruites verdes i aromes delicades. Els vins negres tenen més cos, són molt equilibrats entre el grau i l’acidesa i molt harmoniosos, amb gustos de fruites vermelles madures. Després d’uns anys d’envelliment en bótes de roure, es tornen elegants i sedosos.

D.O. Tarragona

Aquesta Denominació d’Origen comprèn actualment la zona del Camp de Tarragona i bona part de la Ribera d’Ebre.
La proximitat al mar i la serralada del litoral proporcionen unes excel·lents condicions per a l’elaboració d’aquests bons vins.

La regió es caracteritza per la diversitat de vins, amb predomini dels blancs sobre els negres i els rosats, tots ells suaus i lleugers d’acidesa poc marcada.

És molt apreciada pels seus vins blancs, tots ells amb una graduació moderada i una aroma afruitada.