Ruta 4

EL PI SOLITARI

Dificultat: mitjana

Distància: 8,5 km

Temps: 3:30 hores

Color: verd

Observacions: Cal portar un bon calçat i aigua. Els camins passen per terrenys irregulars i amb desnivells. Es pot gaudir d’unes bones panoràmiques

Aquesta ruta circular surt del centre del poble per arribar a la Pedrera de l’Elies, la principal pedrera romana de la qual es va obtenir la pedra per a la construcció de l’Arc de Berà. A la seva entrada també s’hi pot veure un forn de calç, d’uns 200 anys d’antiguitat.

L’itinerari s’enfila cap a la muntanya, tot circulant per antics camins com el dels carros, amb les petjades del pas dels carros que transportaven carbó i llenya pels forns i les bòbiles que hi havia entre el Vendrell i Bonastre, i el camí de l’Avenc, un camí construït sobre l’antiga carrerada de Santa Coloma, utilitzada per baixar els ramats de les ovelles des de Santa Coloma de Queralt i fins i tot els Pirineus, per ser embarcades cap a altres països a través del port natural del Peu de Berà.

És en el punt més enfilat de l’itinerari on s’hi pot trobar la Cova del Duran, que havia servit de refugi per a famílies durant els bombardeigs de la Guerra Civil i actualment serveix de refugi per als quiròpters, la Barraca del Matí, una barraca d’una peça que té el sostre molt ben conservat, i la Cisterna del Pelosa, punt on el camí  s’enfila cap al pi solitari, un pi petit a la vora de la muntanya que és l’únic que es va salvar de l’incendi dels anys 70.

De baixada, l’itinerari passa pel pujol de la Morella, on hi ha el Mirador del Pujol de la Morella, situat a 172 metres d’alçada, una zona amb bancs i taules per descansar i menjar una mica, des d’on a través de 186 esglaons es pot descendir cap al poble.