Ruta 5

LA SERRA LLARGA

Dificultat: mitjana

Distància: 9 km

Temps: 3:30 hores

Color: vermell

Observacions: Cal portar un bon calçat i aigua. Els camins passen per terrenys irregulars i amb desnivells. Es pot gaudir d’unes bones panoràmiques.

Aquesta ruta circular mena cap a la part boscosa del municipi, a través del carrer de Santa Coloma, antiga carrerada de Santa Coloma, que travessa la urbanització Berà Mar per arribar al camí de l’Avenc.

L’itinerari permet descobrir la Cova de la Coma d’en Gall, una cova prehistòrica que servia com a taller de fabricació d’eines, i s’enfila per la Serra Llarga per arribar als Quatre Termes, punt on hi conflueixen els municipis de Roda de Berà, Bonastre, el Vendrell i Albinyana, situat en un bosc de pins on poder-hi fer repòs.

De baixada, el camí passa pels boscos més frondosos del municipi on s’hi troben bons exemplars de pins, margallons, arboços i el millor romaní de la zona, i mena cap a l’Avenc de la Merla, la cova més important de Roda de Berà. En aquesta cova s’hi ha trobat restes prehistòriques que daten del neolític i mesolític, o sigui que tenen entre 5.000 i 10.000 anys d’antiguitat.